Skip to main content

Voor wie is Kijkwijzer bedoeld?

De pictogrammen van Kijkwijzer zijn er om ouders en opvoeders te waarschuwen voor beelden die schadelijk kunnen zijn voor kinderen. Zo helpen ze hen om te beslissen of ze een product kunnen kopen, lenen of huren. Voor jou is Kijkwijzersysteem van belang omdat het je laat zien aan wie je een film mag tonen of meegeven en aan wie niet.

Hoe werkt Kijkwijzer?

Bijna alle films en series in Nederland hebben een classificatie van Kijkwijzer. Deze bestaat uit een leeftijdspictogram en één of meer inhoudspictogrammen. Het eerste laat zien tot welke leeftijd de film schadelijk kan zijn. Een film met het leeftijdspictogram ‘16’ kan dus schadelijk zijn voor kinderen tot en met 15. De inhoudspictogrammen laten zien waarom de film schadelijk kan zijn. Een spinnetje geeft bijvoorbeeld aan dat de film angstaanjagende beelden bevat. Het leeftijdspictogram AL betekent dat er geen schadelijke beelden, zoals geweld, in de film zitten. Alleen grof taalgebruik kan voorkomen in een film voor Alle Leeftijden.

Behalve films en series hebben bijvoorbeeld ook trailers (voorfilmpjes), documentaires en televisieprogramma’s een classificatie.

Welke pictogrammen heeft Kijkwijzer?

Kijkwijzer waarschuwt ouders en opvoeders tot welke leeftijd een film, serie of televisieprogramma  schadelijk kan zijn voor kinderen. Kijkwijzer doet dat ten eerste met het geven van een leeftijdsaanduiding: Alle Leeftijden, 6 jaar, 9 jaar, 12 jaar, 14 jaar, 16 jaar en 18 jaar.

Daarnaast zijn er de pictogrammen die de reden van het advies aanduiden: geweld, angst, seks, discriminatie, drugs- en/of alcoholmisbruik en grof taalgebruik.

Voor meer informatie over Kijkwijzer, ga naar www.kijkwijzer.nl