Skip to main content

Contact met Buro240a

Buro240a
Postbus 322, 1200 AH Hilversum
Mail: info@buro240a.nl
Tel: 035 – 646 0866

Heb je een vraag?

Rechts staan de meest gestelde vragen en antwoorden.
Staat je vraag er niet tussen dan kan je altijd telefonisch +31 (0)35 646 0866 of via mail info@buro240a.nl contact opnemen met Buro240a.

Wat is een classificatiesysteem?

Met een classificatiesysteem worden producties geclassificeerd op basis van een online vragenlijst. Het classificatiesysteem van Kijkwijzer is gericht op het classificeren van films, programma’s en series. Het classificatiesysteem PEGI is gericht op het classificeren van games. Beide classificatiesystemen zijn opgebouwd rond het type van de productie en kijken naar inhoudelijke thema’s die van invloed kunnen zijn op de ontwikkeling van minderjarigen. Bij zowel Kijkwijzer als PEGI moet de omroep, distributeur of uitgever een uitgebreide vragenlijst invullen, met specifieke vragen over de inhoud van het product. De antwoorden op de vragen leiden tot een leeftijdsclassificatie en verklarende inhoudspictogrammen.

De classificatie geldt als een aanbeveling. Ze moet duidelijk zichtbaar en herkenbaar worden gecommuniceerd. Bovendien resulteert ze in een richtinggevende leeftijdsgrens en biedt ze de kijker (ouders, begeleiders, jongeren) informatie over risicovolle inhoud.

Wat is Kijkwijzer?
Kijkwijzer informeert ouders en opvoeders tot welke leeftijd een televisieprogramma, film of serie schadelijk kan zijn voor kinderen. Kijkwijzer doet dat ten eerste met het geven van een leeftijdsaanduiding. Daarnaast zijn er de pictogrammen die de reden van het advies aanduiden. Voor meer informatie kijk op Kijkwijzer – kijkwijzer.nl
Wat is PEGI?
PEGI geeft leeftijdsclassificaties aan videospellen. De leeftijdsclassificatie geeft aan of het spel geschikt is voor spelers van een bepaalde leeftijd. PEGI beoordeelt de geschiktheid van een game voor een bepaalde leeftijd, niet de moeilijkheidsgraad. Voor meer informatie over PEGI ga je naar: Home | PEGI
Wat is het doel van Kijkwijzer en PEGI?
Kijkwijzer en PEGI zijn er om kinderen te beschermen tegen schadelijke effecten van audiovisuele media, zoals films, televisieprogramma’s en games. Elk Europees land is verplicht om dit te doen.
Wie bepaalt de leeftijd van een film of game?
Het classificeren van films, series en games gebeurt door de aanbieders zelf. Zij hebben daarvoor codeurs in dienst die door het NICAM getraind en opgeleid worden. Deze codeurs geven niet zelf een leeftijdsindicatie aan de producties. Via een speciale internetsite geven zij antwoord op een uitgebreide vragenlijst over de inhoud van een productie. Het Kijkwijzer systeem (voor films en series) en het PEGI-systeem (voor games) bepaalt op basis van die antwoorden de uiteindelijke classificatie.
Wordt de moeilijkheidsgraad of kwaliteit van een film of game ook beoordeeld?
Kijkwijzer en PEGI geven geen aanbevelingen in de zin van geschiktheid, kwaliteit of goede smaak. Dat is ook niet de opdracht die het NICAM van de overheid heeft gekregen. Bij de classificatie wordt dus geen rekening gehouden met de moeilijkheidsgraad of de vaardigheden die nodig zijn om bijvoorbeeld een game te spelen of om een film te begrijpen.
Is de leeftijd een advies of een verplichting?
De leeftijden van Kijkwijzer en PEGI zijn adviesleeftijden. Ouders zijn zelf verantwoordelijk voor wat hun kinderen mogen zien, maar let op: in de publiek ruimte – waaronder bioscopen – heeft de overheid een wettelijke bepaling verbonden aan de Kijkwijzer leeftijden. Daardoor mogen kinderen onder de 16 bijvoorbeeld niet naar een bioscoopfilm met Kijkwijzer 16, óók niet als er een volwassene bij is.
Welke regels gelden er als een kind onder begeleiding is van een volwassene?

In de bioscoop geldt: Geen 16, geen toegang. Ook niet onder begeleiding van een van de ouders of volwassene. Bij films met andere classificaties (6, 9, 12 of 14 jaar) geldt: zijn de kinderen jonger dan de leeftijdsclassificatie, maar worden ze begeleid door een volwassene? Dan mogen ze worden toegelaten. Het bioscooppersoneel wijst de consument wel op de classificatie.

In een winkel geldt: als een jongere samen met een ouder is, dan kun je de ouder wijzen op de classificatie van het product. Indien ze akkoord gaan, is er geen probleem.

Wat kan ik doen als een consument het niet eens is met het toelatings- of verkoopbeleid?

Als je een consument niet kan toelaten of een product niet kan meegeven, wijs hem/haar dan op artikel 240a van het Wetboek van Strafrecht en zeg dat je strafbaar bent als je het product meegeeft.

Wat kan ik doen met klachten over de leeftijdsclassificatie?
Als een klant aangeeft het niet eens te zijn met een classificatie, dan kun je de klant doorverwijzen naar het NICAM, de organisatie achter Kijkwijzer en PEGI. Op de website van Kijkwijzer (www.kijkwijzer.nl ) staat een klachtenformulier waar de klant terecht kan.